1.
Koktajl krewetkowy ze szczyptą ognia
Iście
piekielne danie, które można zjeść tylko w stanie India (w USA). Potrawa w
swoim składzie nie zawiera ani odrobiny papryczki chili. Zatem, skąd się bierze
jego pikantny smak? Cały sekret tkwi w marynacie. Świeżo starty chrzan, w
którym „leżakują” krewetki zanim trafią na stół, potrafi zdziałać cuda.
2. Potrawa z
certyfikatem
Jesteś
miłośnikiem dań typu curry? Cudownie, mamy dla ciebie doskonałą wiadomość – koniecznie musisz skosztować potrawy, która w swoim składzie ma aż 9 rodzajów
ostrej papryki, w tym Bhut Jolokia (uznana za najostrzejszą papryczkę chili na
ziemi). Lokale serwujące Phaal przyznają certyfikat tym śmiałkom, którzy
zdołają zjeść danie w całości
– jak dotąd niewielu osobom się to udało.
3. Papryczka z klimatem
Ci,
którzy nie wyobrażają sobie ostrych potraw bez papryczki chili koniecznie
powinni spróbować Neua Pad Prik. Czym wyróżnia się to danie? Otóż jest bardzo
proste do przyrządzenia – kucharz do
kawałków soczystej wołowiny dodaje szalotkę, czosnek i bazylię. Wszystko miesza w woku. Główny składnik, czyli ostre papryczki chili
dodaje bez żadnych ograniczeń. Im więcej, tym lepiej.
4. Bardzo ostra
wieprzowina
Indyjskie
potrawy znajdują się w czołówce rankingu na najostrzejsze dania na świecie.
Wieprzowina Vindaloo to potrawa, która sprawi, że sięgniecie po szklankę wody,
a nawet dwie. Oryginalny przepis Portugalczyków, zawierał wieprzowinę marynowaną
w winie, czosnku i pieprzu. Skąd więc ostrość dania? Bierze się ona z ogromnej
ilości papryczki chili Bhut Jolokia,
która jest dodawana do potrawy w trakcie jej przygotowywania.
5. Kurczak
Buffalo
W
Polsce również nie brakuje ostrych wrażeń. Na przykład w menu restauracji
SUBWAY® znajduje się nowy sandwicz Kurczak Buffalo. Swoją ostrość zawdzięcza
marynacie przygotowanej na bazie papryczek chili. Soczyste kawałki kurczaka,
świeże warzywa i chrupiący chleb to doskonała kompozycja dla poszukiwaczy nowych doznań
smakowych!
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET